Před 60 lety byla podle listu Daily Mail průměrná ženská postava zcela v rovnováze: výška 157 centimetrů a váha 61 kilogramů. Velikost nohy byla 31/2. Pravá dáma elegantně oblékla šaty velikosti 40. Její míry byly 94-69-99. Postupem času, až do roku 2009, se naše postavy změnily k horšímu. Jsme vyšší, těžší a nemáme tak ladné křivky.

  Dříve Nyní
Prsa 75B 80C
Pas 68 cm 86 cm
Výška 157 cm 162 cm
Velikost bot 36,5 39
Velikost oblečení 40 42

 

Jak postupná změna postavy ovlivnila naše zdraví?

Výška

Dříve: 157 cm
Nyní: 162 cm

Proč stále rosteme?

V podstatě za to můžou naše stravovací návyky a časté držení různých diet. Svůj podíl na tom ale má i lepší životní standard. Dostatek tepla v domě, lepší zdravot-nická péče a hygienické zařízení. Naše tělo tedy může věnovat spousty energie právě růstu.

Je stálý růst nebezpečný?

Postupné zvyšování se pravděpodobně prodlužuje střední délku života. Menší lidé umírají dříve.

Váha a pas

Dříve: 61 kg, 68 cm
Nyní: 64 kg, 86 cm

V posledních letech konzumujeme více nasycených tuků. Jíme dvakrát více cukru, než dokáže naše tělo spotřebovat. Pijeme více kalorický alkohol. Často kupujeme polotovary. Ženy v poválečné době spálily mnoho kalorií domácími pracemi. Neměly automobil a musely všude chodit pěšky. Těmito aktivitami vydaly denně okolo tisíce kalorií. Dnešní ženy spálí pouze půlku.

Je přibývání na váze nebezpečné?

Vyšší váha než u předchozí generace není nebezpečná. Musí však být úměrná k vašemu tělu. Obezita může způsobovat vážná onemocnění. Nadbytečný tuk je navíc velikou zátěží pro tělo. Každý by si měl svoji váhu hlídat, a pokud začne hodně přibírat, je třeba s tím něco udělat.

Prsa

Dříve: 75 B
Nyní: 80 C (a více)

Větší poprsí má na svědomí příbytek na váze. Svůj podíl na tom má i užívání hormonů.

Je zvětšování ňader nebezpečné?

Větší ňadra sama o sobě nezvyšují riziko vzniku rakoviny prsu. Každopádně ale musíme dbát na zdravý životní styl.

Boky

Dříve: 99 cm
Nyní: 101 cm

Boky zůstaly téměř stejně velké. Hladina estrogenu určuje, kde se tuk usadí. Když je hladina hormonů nevyrovnaná, ukládá se více tuku v oblasti pasu a méně na bocích.

Je zvětšování boků nebezpečné?

Široké boky muži odjakživa považovali za atraktivní. Vypovídaly o plodnosti ženy. Žena, která má boky větší než 101 cm, je více odolná proti srdečním onemocněním.

Ženská postava

Chodidla

Dříve: velikost 36,5
Nyní: velikost 39

Těžší tělo potřebuje větší chodidla. Vyšší váha totiž vytváří na chodidla větší tlak. Čím jste těžší, tím máte větší (ať již delší či širší) chodidla. Pokud ztloustnete, přiberete i v této oblasti.

Je zvětšování chodidel nebezpečné?

Nebezpečné je, když hodně přiberete v průběhu života. Chodidla se vám zvětší a mohou působit až nateklým dojmem. Navíc je na ně vyvíjen velký tlak.

Průměrná délka života

Dříve: 70,9 let
Nyní: 81,5 roku

Za delší život vděčíme lepší hygieně, lékařské péči, stravě, atd. Největší vliv má však vývoj medicíny. V roce 1954 byla například provedena první transplantace ledviny. Ženy žijí v průměru o čtyři roky déle než muži.