Lept na talíři za pár korun

Docela obyčejný talíř získá punc královské okázalosti s vyleptaným vzorem, který si sama zvolíte. Zkuste ozdobit leptáním talíře pro různé výjimečné příležitosti. Pro vaše hosty bude posezení pak jistě nevšedním zážitkem, sotva vám možná budou věřit, že takové talíře stály jen pár korun.

Moderní proužky

Vašim designérským ambicím se meze nekladou, jednoduché proužky v různých šířkách vedle sebe nemusí být pokaždé stejné. Můžete vytvořit celou sérii váz s minimalistickými proužky pokaždé s jinou šířkou a vzdáleností. Použijte tlustou pásku pro oddělení jednotlivých proužků jako šablonu před aplikací leptací pasty, pásku pak vždy zkrátíte na požadovaný rozměr.

Z ledového království

Již samotný vzhled leptaného skla evokuje něžné kresby v zimním období na oknech. Proč toho nevyužít a rovnou nezkusit sněhové vločky. Anebo vykreslit pomocí šablon pro požadovaný vzor jemné květy pampelišek nebo zvonků. Sůl do koupele se bude v nádobkách jako je tato skvěle vyjímat.

Leptem datum na svatební fotku

Už nikdy nezapomenete na vaše výročí, narozeniny či svátky. Jednoduše datum vyleptejte na skleněný rámeček. Lept působí vždy natolik subtilním dojmem, že foto v žádném případě neruší.

Vzor udělá z obyčejné zavařovačky luxusní kousek

Použijte plastovou šablonu k vytvoření kouzelného vzoru na zavařovací sklenici. Místo aby putovala do koše, využijete ji doma jako dózu na cukroví, sušenky nebo bonbony. Je na vás, zda se vzor bude opakovat po obvodu celé láhve, nebo se objeví jen na jedné či dvou stranách.

Můžeme tedy začít - co budete k leptání potřebovat? 

  • výrobky ze skla jako například vázy, sklenice, dózy apod.
  • lepidlo s nižší lepivostí
  • šablona
  • speciální pasta na leptání
  • houbička
  • rukavice na jedno použití

Krok č.1

Důkladně omyjte a vysušte sklo, se kterým budete pracovat. Ujistěte se, zda někde nezůstaly zbytky nečistot. Přilepte šablonu na místo, kde si přejete mít vzor na sklo. Přetřete leptací pastou šablonu, u jemnějších vzorů si můžete pomoci tyčinkou, která bývá přiložena. Pasta musí být nanesena jen na místa, která si přejete leptat, pokud se omylem dostane na jiná, ihned je omyjte. Doba leptání je přibližně 5-10 minut, poté čistým a navlhčeným hadříkem setřete leptací pastu. Po sejmutí nálepky použijte ještě suchý hadřík. Dále postupujte podle instrukcí v návodu k pastě, kterou jste zakoupila.

 

Krok č.2

Opláchněte pastu na leptání a opatrně odlepte šablonu. Opakujte stejný postup po celém obvodu skleněné nádoby, pokud chcete, aby se vzor objevil na více místech. Hodně štěstí!